Jaanuaris teavitas Räpina Aianduskool üldsust algavast taimeprojektist “Maasikasõbrad” kooli kodulehe, FB lehe ja haridusportaali Koolielu kaudu. Alates 18. jaanuarist oli võimalik registreeruda taimeprojekti “Maasikasõbrad” osalejaks. Registreerumise lõpupäevaks planeerisime 1. veebruari. Paraku kahe nädala asemel olime sunnitud registreerumise sulgema juba 22. jaanuari hommikul. Esimese nelja päevaga saabus meile rohkem kui 500 osalemissoovi üle Eesti.  Broneeritud olid ka kõik varuks kasvatatud kuumaasikataimede komplektid. Tänavu on taimekrojektis osalemas 544 klassi-rühma, 244 asutusest (Joonis 1). Kokku on väikseid ja suuri osalejad koos juhendajatega veidi üle 10 000.

Allpoololevast graafikust näete, kus on kõige kiiremad maasikasõbrad.

osalejad_maakonniti

Joonis 1. Maasikasõprade jaotumine Eestis.

Aianduskool toimetab taimekomplektid sihtkohtadesse 15.-17. veebruaril 2016. Sihtkohtadeks, millede hulgast maasikasõbrad valisid endale meelepärase on:

  1. Jõgeva Maavalitsus (taimed saab kätte 16.-17. veebruaril)
  2. Ida-Viru Maavalitsus (taimed saab kätte 16.-17. veebruaril)
  3. Lääne-Viru Maavalitsus (taimed saab kätte 16.-17. veebruaril)
  4. Järva Maavalitsus (taimed saab kätte 16.-17. veebruaril)
  5. Jardini Aianduskeskus (taimed saab kätte 16.-17. veebruaril)
  6. Rapla Maavalitsus (taimed saab kätte 17.-18. veebruaril)
  7. Aianduskeskus Hortes (taimed saab kätte 17.-18. veebruaril)
  8. Lääne Maavalitsus (taimed saab kätte 17.-18. veebruaril)
  9. Pärnu Pernova Loodusmaja (taimed saab kätte 17.-18. veebruaril)
  10. Viljandi Maavalitsus (taimed saab kätte 17.-18. veebruaril)
  11. Põlva Ühisgümnaasium (taimed saab kätte 18.-19. veebruaril)
  12. Võru Maavalitsus (taimed saab kätte 18.-19. veebruaril)
  13. Valga Linnavalitsus (taimed saab kätte 18.-19. veebruaril)

Kõikidele osalejatele pakuti võimalust taimekomplektidele Räpinasse, aianduskool õppekasvuhoonesse ise järele tulla. Räpinast saab taimed kätte 18.-19. veebruaril.

Ühe rühma taimekomplekt koosneb kahest kollaseviljalisest ja kahes punaseviljalisest kuumaasikataimest. Kollase täpiga on tähistatud kollaseviljalised ja punase täpiga punaseviljalised (Joonis 2).

IMG_1989

Joonis 2. Maasikasõbra taimekomplekt (Foto: V. Truija).

 

ESIMESED SOOVITUSED! 

Pärast taimekomplekti kättesaamist võiks igale taimele kirjutada oma nimesildi, et taimed segamini ei läheks. Kuna poti välisküljed on krobelised, võivad täpikleepsud lahti tulla.

Kollaseviljalise kuumaasika sordinimi on ‘Yellow Cream’ ja punaseviljalise sordinimi ‘Regina’. Taimede tähistamises saab lugeda ka menüüst “Katse”.

Kindlasti kontrollige, kas potis olev muld on kuiv või niiske. Kui muld on kuiv, vajab taim kindlasti kastmist.

Taimed paigutage aknalauale, sooja ja valgesse kohta. Kasvatamise käigus vältige tuuletõmbust ja otsest eredat kevadist päikest.

Küsimused ja mured saate meieni toimetada läbi blogi “Küsi nõu” (kommentaaridena) või e-kirja (maasikasobrad@aianduskool.ee) teel.

Esimesed tegevused algavad 22. veebruaril. Kõiki tegevusi saab vaadata menüüst “Kalender”.

 

Järgmise nädala esimesel poolel (15.-17. veebruar) tehakse kõikidele juhendajatele projekti kodulehele sisenemiseks kasutajakontod. Kodulehele on tarvis kasutajakontoga siseneda nädala küsimustele vastamiseks, konkursitööde esitamiseks, katseandmete sisestamiseks ja blogisse kommentaaride-küsimuste lisamiseks. Kasutajakonto loomisest annab teile märku vastavasisuline e-kiri. Kuna veebikeskkond, kuhu teile kasutajakonto tehakse, saadab teate välja automaatselt, võib see kiri jääda märkamatuks või rännata spämmi hulka. Selletõttu kontrollige spämmi.

Kasutajakonto kasutamise ja keskkonda sisselogimise kohta teeme eraldi juhendvideo, mille paneme projekti kodulehele.

 

Taimeprojekti meeskond soovib kõigile väikestele ja suurtele maasikasõpradele

rõõmu ja nutikust

 

PROJEKT VÕIB ALATA! 🙂