Tere head maasikasõbrad!

Taimeprojekt “Maasikasõbrad” on sel korral lõpule jõudnud. Projekt kestis 12 pikka nädalat, mis olid täis nuputamist, tarkusi, mitmesuguseid tegevusi, rõõme ja ootusärevust. Aeg on kokku võtta projekti viimane nädal.

Viimase nädala küsimuses uurisime kas metsmaasikastes leiduv foolhape on inimesele kasulik ja milleks see aine hea on. Etteantud vastusevariandid olid:
a) soodustab toidu paremat mälumist,
b) soodustab sügava une teket,
c) tugevdab mälu ja parandab õppimisvõimet,
d) tagab liigeste parema paindlikkuse ja kena kõnnaku.

Õigeks vastuseks on variant c) tugevdab mälu ja parandab õppimisvõimet. Õigeid vastuseid oli kokku 142. Kõik õigesti vastanud said nädala küsimuse viktoriinis juurde ühe punkti ehk maasika. Kokku oli vastajaid 147. Kuna kuumaasikas on metsmaasika teisend, siis kuumaasikaski sisaldab foolhapet, mis on meie mälule ja õppimisvõimele hea. Seega, sööme suvel metsmaasikaid, kuumaasikaid ja ka aedmaasikaid. Need kõik sisaldavad meile vajalikku foolhapet.

Viimane nädala nipp oli “Jutusta üks lugu! Taimed armastavad aednikke, kes nendega räägivad”. Taimedele meeldib kui nendega räägitakse. Siis kasvavad nad hästi ja pakuvad meile oma õite ja viljadega palju rõõmu. Kindasti oleme seda projekti käigus märganud ja kogenud.

Maasikasõbra projekt sai küll läbi aga meil on veel miskit, mida oodata. Järgnevate päevade jooksul võtab projekti meeskond kokku viktoriini tulemused, selguvad viimaste võistluste võitjad ja auhindade saajad. Samuti teeme kokkuvõtted katse tulemustest. Saame teada kui palju tekkis õisi ja saadi vilju, kas tolmeldamine mõjutas viljade teket või mitte. Püüame selle kõigega siinpool hakkama saada hiljemalt juuni alguseks. Osalejatelt aga ootame tagasisidet projekti kohta, et järgmisel aastal jälle kokku saada ja midagi veelgi ägedamat koos teha. Tagasisideküsimustiku leiate selle lingi alt.  Vastuseid kokkuvõtete tegemiseks ootame 27. maiks.

Kindlasti on paljudel maasikasõpradel tekkinud küsimus, mida aga suvel kuumaasikataimedega teha? Kuumaasikas on mitmeaastane taim ja elab õues kenasti ka meie heitlikud talved üle. Sellepärast võibki taimed kodu- või ka kooliaeda, peenrale istutada ja seal neid edasi kasvatada. Vilju peaks jätkuma suve lõpuni. Kuumaasikas armastab õues päikest. Kuumade ilmade korral vajab aga viljade kasvatamiseks korralikku kastmist. Talveks kuuseoksi ega muud katet peale panema ei pea. Kui kuumaasika taimi kasvatate kogu suve pottides, siis sügisel võiks nad paremaks talvitumiseks, kas peenrale istutada või siis pottidega jahedasse ruumi (+3…+4 kraadi) tõsta. Kindlamast kindel on aga see, et tubli ja hoolsa aedniku käe all kasvatavad kuumaasika taimed veel mitu aastat mõnusalt magusaid vilju. 🙂

Projekti meeskond tänab kõiki suuri ja väikseid maasikasõpru projektis osalemise eest ja soovib teile mõnusat ning päikeselist suve.

Uute kohtumisteni!

Nädala küsimuste tulemused on avalikustatud. Tulemustega saad tutvuda siin.