Kuumaasikas kui metsmaasika teisend evib kõiki neid väärtusi, mis metsmaasikaski. Metsmaasikat kui ravimtaime tundsid ja kasutasid juba vanad Eesti hõimud. Kasutust leidis kogu taimne maapealne osa ehk ürt ja seda alates õitsemisest. Ravimina kasutati nii lehti, õisi, küpsemata ja küpsenud marju. Võib arvata, et metsmaasikat oskas hinnata juba kiviaja inimene. Keskajal kasvatati metsmaasikat ja kuumaasikat lossi- ning kloostriaedades nii ilu- kui ravimtaimena.

Metsmaasikad ja metsmaasikaürt aitavad väljutada organismist liigset vett ja halba kolesterooli, kusi- ja oblikhapet. Seega sobivad nad väga hästi südame ja veresoonkonnahaigetele, podagra leevendamisel, liigesevalude mahendamisel, maksavaevuste ja jämesoolepõletike raviks. Metsmaasikaid soovitatakse süüa ka neerukivitõve ja põrnahaiguste korral. Metsmaasikatee tõstab õpi- ja töövõimet ning vähendab organismi pingeseisundit ehk stressi.

Maasikad sisaldavad ensüümi nimetusega maleiinhape, mida leidub ka valgendavates hambapastades. Hammaste valgendamiseks võib värskelt purustatud maasikapüreed vastu hambaid hõõruda või kasutada nagu hambapastat, lasta minut seista ja loputada seejärel veega.

Metsmaasikalehetee  on tugevaim ravim kui maasikad ise. Selline tee puhastab organismi jääkainetest. Välispidiselt kõlbab sellise teega loputada suud ja kurku nii halva suulõhna mahendamiseks kui limaskestade haavandite parandamiseks.

Kuna metsmaasikas on palju salitsüülhapet, siis on ta väga hea looduslik palaviku alandaja. Salitsüülhape on ka väga hea looduslik säilitusaine ja seega vajavad metsmaasikahoidised vähem suhkrut. Kuumaasikatele piisab kui lisame neile maitse järgi suhkrut, püreestame ja säilitame harilikus külmikus mõni nädal. Sügavkülmikus võib sellist hoidist säilitada aga saagist saagini.

Juba üsna väike kogus metsmaasikaid peletab näljatunnet, sest nad sisaldavad hulgaliselt meile vajalikke vitamiine ja mineraale. Just nende puudus igapäevases toidus põhjustabki liigsöömist. Eluliselt tähtsatest elementidest on maasikates palju kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, rauda, magneesiumi, koobaltit ja mangaani. Vitamiinidest sisaldab metsmaasikas kaks korda rohkem C-vitamiini kui mandariin (pea 80-90 mg%), lisandub karoteen, B-rühma vitamiinid, E- ja K-vitamiin ning foolhape. Foolhape tugevdab mälu ja sobib seega nii lapsele kui vanale, sest õppimine olevat elukestev protsess. Maasikas sisaldab joodi ja kompenseerib joodivaegust igapäevases toidus ja joogivees. Maasikas sobib ka suhkruhaige toidulauale — tal on suhkrutaset alandav toime.

Parim viis kuumaasikaid säilitada on need ära kuivatada. Selliselt saab neid kasutada rosinate asemel, segada müsli koostisesse, süüa koos vahukoore, kohupiimakreemi ja jäätisega. Eriti sobilikud on kuivatatud metsmaasikad toorsalatite lisandiks, sobides hästi nii magusate kui soolaste toorsalatite maitsestamiseks, aga ka lihamarinaadidele. Kuivatamiseks laota metsmaasikad õhukese kihina kilele või jõupaberile. Kuivatamiseks on sobilik soe ja tuuline varjualune. Väiksema koguse korral on sobilik kasutada toidukuivatit ehk dehüdraatorit. Kuivatamiseks asetada maasikad sõeltele ühekordse kihina. Kuivatamist alusta +40…+50°C ja lõpeta +60°C juures. Kuivatatud maasikad peavad olema sõrmede vahel muditavad, ega tohi eraldada mahla. Säilita kuivatatud maasikaid paberpakendis või riidest kotis, toatemperatuuril ja kuivas kohas ning mitte üle kahe aasta.

NB! Kahjuks ei talu kõik metsmaasikat ja seega ka kuumaasikat. Piisab juba väikesest kogusest marjadest, et tekib nahapunetus, iiveldus ja kõhulahtisus. Seega ülitundlikuse korral tuleb maasikatest loobuda. Iga uue kasutuskorraga võib selline reaktsioon pigem tugevneda kui kaduda. Sageli mõjuvad just nii ainult mets- ja kuumaasikad, vähem aedmaasikad.

  • Hea ja sügava une tee. Võta võrdsetes kogustes kuivatatud metsmaasikaürti, pärnaõisi ja melissi. Võta 1 kuhjas tl mainitud segu, vala peale 1 klaas keeva vett ja lase kaane all tõmmata joodava temperatuurini. Magusta soovi korral meega. Veelgi parem on teha röstsai ja määrida peale mett ning süüa see unetee kõrvale ära. Sellist protseduuri soovitatakse teha 15 minutit enne magamaminekut. Ravikuur võiks kesta paar nädalat ja siis pidada nädal vahet.
  • Organismi puhastav ja toidu seedimist soodustav maasikalehetee. Võta 1 kuhjas sl kuivatatud lehti. Vala peale 1 klaas keeva vett ja lase termoses 10 minuti seista.  Seejärel kurna ja tarvita 1/2 klaasi kolm korda päevas enne sööki. Ravikuuri kestus 2 nädalat.
  • Maasikamask. Kel on probleeme näonahaga, saab samuti maasikast abi — ta eemaldab pigmendilaike ja tedretähne. Lõhenenud näonahale tee järgmine protseduur: määri nägu maasikamahlaga, aseta siis maasika viljaliha 20 minutiks näole ja hõõru see vatitopiga nahasse. Pese sooja veega või külmas piimas niisutatud vatitopiga. Hea on ka kohupiima-maasika mask.

Tarkusi jagas õpetaja Toivo Niiberg