Head sõbrad!

Aeg on seitsemes nädal kokku võtta.

Seismes nädal oli taas teguderohke. Võimalus oli vastata nädala küsimusele, märgata lemmikloomi, hooldada hernetaimi ja nautida kevadet. Eelmine nädal lõppes kevadpühadega ja Eesti Vabariik 100 pidustuste algusega.

Hernetaimede kasvatamisel üha enam saame teateid õitest. Kahjuks kipub osa taimi ka hävima. Peamiseks põhjuseks on närbumistõbi. Õpetaja Tairi Albert soovitab sel puhul järgmist: “Närbumistõbi on seenhaigus, mis võib olla substraadis ning varitseda sobivat hetke, millal taime immuunsüsteem on nõrgestatud (nt. juurte vigastamine toestuse panekul, aga ka lühiajaline liigniiskus või hetkeline veenappus, mõnel päeval vähene valgus jne). Vaadake kuivanud taimede juuri – kui juure läbilõikes on näha tumepruuni (surnud kudede) ringi või on juured täiesti tumedaks ning pudedaks muutunud (või ära mädanenud), siis ongi taimekesi tabanud närbumistõbi. Selleks, et päästa ülejäänud taimi, soovitan levinud vahenditest kasutada kaaliumpermanganaadi lahust. Substraati võiks pritsida kaaliumpermanganaadi lahusega (selleks võtta 3-5 g kaaliumpermanganaati ning lahustada see 1 l vees). Kui substraat ei ole liigniiske (ülekastetud), siis võib selle lahusega ka kasta. NB! selle tugeva lahusega töötleme ainult substraati. Kui soovime ka taimede lehti pritsida, siis tuleb teha 10 korda nõrgem lahus. Kaaliumpermanganaat on müügil apteekides.” Jälgime taimi hoolega!

Eelmisel nädalal sai vastata 4. ja 5. küsimusele. 4. küsimuses küsisime “Miks on mügarbakteritel koos hernega hea elada?”. Vastusevariantideks oli pakutud:

  • Mügarbakterid saavad hernetaimelt oma kasvuks vajalikku orgaanilist ainet
  • Suurema taime varjus on turvalisem elada
  • Mügarbakterid saavad kinnituda hernetaime juurtele, et vesi neid mullas liiga sügavale ei uhuks

Õige vastus oli “mügarbakterid saavad hernetaimelt oma kasvuks vajalikku orgaanilist ainet”.

5. küsimuses aga küsiti: “Miks on hernel koos mügarbakteritega hea elada?”. vastusevariantidena oli ette antud:

  • Hernetaim saab kasvamiseks kasutada mügarbakterite poolt kättesaadavaks muudetud lämmastikku
  • Mügarbakterid muudavad oma elutegevusega mulla kohevamaks
  • Hernetaim kasvab kõrgemaks ja ei vaja toestamist

Õige vastus oli “hernetaim saab kasvamiseks kasutada mügarbakterite poolt kättesaadavaks muudetud lämmastikku”.
Iga õige vastus andis viktoriinis ühe tarkusetera juurde.

Eelmisel nädalal avasime ka uue konkursi “Hernes toiduks”. Konkursitöid saab esitada aprilli lõpuni.

Mis veel juhtub kaheksandal nädalal?

Vastata saab 6. ja 7. nädala küsimusele. Kodulehele ilmus uus nädala nipp. Valmistume viimaseks aktiivseks projektinädalaks. Aprilli lõpuga lõpeb ka viktoriin. mai alguses teeme kokkuvõtteid.

Vaatamata jahedale ilmale ja maha sadanud lumele oleme ikka rõõmsad. Jälgime katsetaimi ja ootame vilju. Varsti- varsti peaksid need ilmuma.

Mõnusat kevadet!