Kas sa jood vett? Kindlasti jood. Kas taimed tahavad ka vett? Muidugi tahavad. Kas sa tahaksid kogu aeg vee sees olla? Vist mitte. Kui sa oma maasikataime kastad, siis enne vaata seda, kas substraat juba mitte märg ei ole.

Ega sa ise ka ei taha vett juua, siis kui sul janu ei ole. Aga taim ei saa sulle öelda, et tal on vett küll, seda pead sa ise vaatama. Aga kuidas?

1. Vaata potile peale ja tõsta pott üles. Peale vaadates võib küll juhtuda, et pott on pealt kuiv, kuid juba sentimeetri sügavusel on subsraat ikka keneasi niiske ja kasta pole vaja. Seega alati lihtsalt potti vaadates aru ei saa, kas kasta on vaja või mitte. Sel juhul võib poti kätte võtta: märg substraat on alati raskem kui kuiv ning siis saad potti nii-öelda kaaludes öelda, kas kasta on vaja.

2. Pista näpp potti, kui sa päris kindel ei ole ja küll sa tunned, kas muld on niiske või kuiv.

3. Kasuta kontrollpulka. Need, kes sõrmipidi potti minna ei taha, saavad kasutada niiskuse kontrollimiseks kasutada ka puupulka, mida potti susates ja seda pärast välja tõmbamist vaadates on näha, kas muld on piisavalt niiske. Kui muld on kleepunud pulga külge ja pulk on ise ka natuke niiske, siis pole taimel vett juurde vaja, kui aga pulk on täiesti kuiv, siis peab taime ehk isegi veeanumas natuke leotama, et mullapall jälle märjaks teha, kuid siis vala ülejäänud potist välja nõrgunud vesi pärast aluse pealt ära.

DSC_0048

Kontrollpulkadeks sobivad kõik puidust pulgad, kas pliiatsid, lõhna-diffuseri kuivad rotangpulgad või isegi hambaorgid.

 

DSC_0050

Pista pulk poti serva. Mina kontrollin oma oregano ehk hariliku pune joogijanu.

Palun ära oma taimekest aga iga päev niimoodi sega, sest iga pulgatorge kahjustab natukene ka taime juuri. Muidugi kui pott on pisike, siis on juurte vigastamine paratamtu.

DSC_0057

Üleval: märg muld; All: kuiv muld

Nagu näha, siis kuiva mulla puhul ei jää peaaegu midagi pulga külge, kuid niiske substraadi puhul on pulk määrdunud ja ise ka veidi niiske.

DSC_0046

Joo-joo, taimeke

Kui pärast kastmist jääb alusele palju vett ning seda on seal ka poole tunni pärast, siis vala see aluse pealt lihtsalt ära, sest taim on oma janu täis joonud, ning ta ei taha jalgupidi vees kaua olla.

Kui maasika juured on kaua täiesti märja sees, siis ei ole ta juurtel õhku ning esiteks taim lämbub ning selle tulemusena juured surevad ja hakkavad mädanema ning siis taim hukkub. Kaua suudad sina vee all hinge kinni hoida? Taime juured suudavad veidi kauem väga märjas substraadis hakkama saada. kuid ka neil on oma piir.

Kevadel ongi päike soojem ja pott kuivab kiiremini läbi, kuid see ei tähenda, et taime ilmtingimata iga päev palju kasta tuleb. Muidugi suurem pott ei kuivagi nii ruttu läbi kui väike.

Siinkohal saame näha, kuidas väline ilme võib petlik olla. Subsraadi pealmine kiht on küll kuiv, kuid ülejäänud mullapall on kenasti niiske ja taim vett juurde veel ei vaja. Ka juurekesed on ilusad ja valged, mis tähendab, et nad on terved.

DSCF3216

Seega kontrolli enne kastmist, kas subsraat juba piisavalt niiske ei ole.

Head kasvatamist!