Head maasikasõbrad!

Aeg on vaadata tagasi ja kokku võtta 10. nädal.

Nädala küsimusega püüdsime teada saada, mida tähendab metsmaasika ladinakeelne nimi Fragaria vesca eesti keeles. Ette oli antud kolm vastusevarianti:
a) fragarae – mets, vescus – maasikas,
b) fragarae – lõhnama, vescus – söödav,
c) fragarae – väike, vescus vili.

Vastuseid laekus kokku 175, millest õigeks saime lugeda vaid 57. Õigeks vastuseks on variant b) fragarae – lõhnama, vescus – söödav. Taimed saavad endale nime väga erinevatel viisidel või põhjustel. Esmalt pannakse taimele teaduslik ehk ladinakeelne nimi. Taime nimepanemise õigus on tavaliselt inimesel, kes taime avastas, leidis või esimest korda kirjeldas. Taime teaduslik nimi valitakse taime välimustest, omadusest, leiupaigast vms lähtuvalt. Tihti sisaldab taime nimi selle avastaja nime. Näiteks selliselt on nime saanud Thunbergi kukerpuu, mille ladinakeelne nimi on Berberis thunbergi, mis on oma nime saanud roosti loodusteadlase Carl Peter Thunbergi järgi. Eestikeelse nime saavad taimed hiljem. Eestikeelseid nimesid paneb taimedele eestikeelsete taimenimede komisjon. Taimedele eestikeelsete nimede panemine sarnaneb teaduslike nimede panemisega – mõnikord saab taime nimeks otsetõlge ladinakeelsest nimest, mõnikord aga mitte. Nii on juhtunud ka metsmaasika nimega, mille teaduslik nimi ei tähendagi metsmaasikat vaid hoopis midagi muud.

Kümnendaks nädala nipiks oli “Kuula muusikat! Isegi taimed kasvavad muusika saatel paremini”. Ehk olete kuulnud, et taimedele meeldib just Mozarti muusika, mis paneb neid rõõmsasti kasvama. Võite katsetada ja uurida, kuidas Mozarti muusika kuumaasika taimedele meeldib. 🙂


Projekti lõpuni on jäänud veel kaks nädalat! Vastata saad kahele nädala küsimusele. Veel jõuad teha pilte ja osaleda kuu foto “Maasikasõbra saak” konkursil. Samuti saad blogida ja esitada oma rühma/ klassi veebipäevik konkursile. Vaata, millega teised maasikasõbrad tegelevad. Selleks saad lugeda kaaslaste blogisid.

Naudi saabunud kevadet ja päikeselisi päevi. Märka kevadet ja püüa see kinni ning jäädvusta. Kirjuta, joonista, pildista või filmi kinni püütud kevadet ja pane see oma blogisse kõigile meile vaatamiseks-lugemiseks.

 

Mõnusat kevade otsimist-leidmist!