Happelise mulla probleemid

 

Enamik kultuurtaimi eelistavad neutraalset või nõrgalt happelist mulda (pH ...6,0...), mille puhul on head tingimused toitainete omastamiseks. Enamik taimi ei talu mulla reaktsiooni üle 9 ja alla 3,5.

Kõrge happesus

  • Põhjustab kasulike mikroorganismide asemel mitmesuguste haigusi tekitavate mikroorganismide arenemist.
  • Liiga kõrge CaCO3 sisaldus (paepealsetel muldadel) pärsib samuti mikroorganismide tegevust, optimaalne soodustab.
  • Mügarbakterite elutegevus lakkab peaaegu täielikult happelises keskkonnas- pH alla 5,6.
  • Happelisel mullal on enamiku peamiste taimetoiteelementide omastamine tagasihoidlik, kuid poolmikroelementide (Fe, Mn) ja enamuse mikroelementide (Zn, Cu, Co), kaasa arvatud kahjulikud raskemetallid, kättesaadavus parem.
  • Lämmastikuringes tähtsat osa etendav nitrobakter vajab neutraalset või leeliselist keskkonda.
  • Vihmaussid eelistavad neutraalseid ja nõrgalt happelisi muldi.

Muldade lupjamisega võib kaasneda mõningate mikroelementide (Mo, B) puudus, mida tuleb kultuuride väetamisel arvestada.