Happesuse allikad
Happesuse peamiseks allikaks on taimsete ja loomsete jäänuste lagunemisel moodustunud orgaanilised happed ja süsihape.
Happelises mullas suur osa orgaanilisest ainest mineraliseerub ja väiksem osa humifitseerub.
Nõrgalt happelises mullas on humifitseerumise % suurem. Mulla orgaanilise aine kvaliteeti näitab humifitseerumise aste ja humiinhapete ja fulvohapete suhe mullas. Põhja- Eesti karbonaatsed mullad on humaatsed, Lõuna- ja Kagu-Eesti happelised mullad on fulvaatsed.
Happeid ilmub mulda ka mitmesuguste keemiliste reaktsioonide tulemusel. Tähtsamad on vees lahustuvad huumushapped, eeskätt fulvohapped. Fulvohapped lagundavad alumosilikaate, kust vabanev alumiinium läheb mulla neelavasse kompleksi. H ja Al põhjustavad mulla tahke faasi hapendumist.
Mulla hapestumine on pidev protsess, mida põhjustavad:
• mulla „läbipesemine" - Ca ja Mg väljauhtumine, nende asemele jäävad H ioonid
• happevihmad
• füsioloogiliselt hapude väetiste kasutamine
Füsioloogiliselt hapu väetis on näiteks KCl. K kasutatakse taime poolt, Cl jääb mulda, ühineb H-ga ja tekib soolhape, mis muudab mulla happelisemaks.