Džemmid

Džemm on tarretise taoline hoidis, mis valmistatakse marjadest, puu- ja köögiviljadest ning suhkrust keetmise teel.

Džemmis on marjad, puu-ja köögiviljad osaliselt või täielikult katki keenud, moodustades ühtlase tarretunud massi viljadele omase värvuse, aroomi ja maitsega.

Džemmi keetmine on lihtsam kui keedise keetmine. Seda võib keeta ühest või mitmest viljaliigist. Segude koostamisel võtta pektiinirikkaid vilju koos pektiinivaesematega, arvestades nende maitsesobivust.

Džemmi keetmiseks tuleks võtta tarbimisküpsed viljad. 1kg viljade kohta 600…800g suhkrut ja kuni 0,25 l vett. Pektiinirikkamatele viljadele lisada vähem suhkrut, pektiinivaesematele viljadele rohkem.

Ettevalmistatud viljad panna vähese keeva veega keema, keeta pehmeks, lisada suhkur ja keeta segades, kuni tekib läikiv, paks mass. Vältida põhjakõrbemist. Kauasel keetmisel maitse halveneb. Keetmise kestvus oleneb kogusest ja keetmise intensiivsuset, keskmiselt on see 20…30 minutit. Valmis džemmilt korjata vaht, tõsta kuumadesse purkidesse ja sulgeda kohe.