Tarretised

 

Tarretis on hoidis, mida valmistatakse marja-, puuvilja- või köögiviljamahlast ja suhkrust keetmise teel.

Suure suhkrusisalduse tõttu ei ole tarretised tervislikud hoidised. Tarretised sobivad kookide, tortide ja magustoitude kaunistamiseks.

Tarretise valmistamiseks sobivad pektiini- ja happerikkad marjad. ( punased ja mustad sõstrad ) . Sobivad veel pohlad, jõhvikad ja karusmarjad. Vähese pektiini sisaldusega on maasikad, vaarikad, murakad, must aroonia, pirnid jne – need tarretiseks ei sobi.

Tarretist võib valmistada ühest puuvilja- või marjaliigist või mitmest koos. Viimast moodust tuleks kasutada pektiinivaeste ja vähem maitsvate viljade korral. Näiteks sobib punasesõstratarretist maitsestada vaarikate ja maasikatega .

Tarretise valmistamiseks on tarvis eelnevalt valmistatud mahla. Parima tarretise saab keedetud mahlast. Toorelt pressitud mahlast ei saa tarretist, sellest tuleb siirup. Aurutiga valmistatud mahlas on jällegi palju kondensatsioonivett ja suur osa pektiinist jääb marjajäägi sisse.

Hea tarretis on säravalt selge. See peab olema lõigatav, vajutades peab murduma. Lõigatud tükid peavad seismisel säilitama oma kuju, ei tohi eralduda siirupit. Soojemas ruumis seistes muutub tarretis pehmeks, jahedamas aga kõveneb uuesti.

 

Mahla valmistamine keetmise teel

 

1kg marjade kohta võtta 0,2-0,3 l vett.

Mahlastele marjadele veidi vähem ( vaarikad, maasikad), kuivadele rohkem ( must aroonia, pihlakas). Vesi lasta keedunõus keema ja lisada puhastatud marjad, kuumutada keemiseni ja hoida kaanega suletult 20 minutit. Pihlakamarju, musta arooniat, õunu ja ebaküdooniavilju tuleb keeta kuni pehmenemiseni. Musti sõstraid peab kuumutama väga ettevaatlikult sest keetes muutuvad mustad sõstrad pudrutaoliseks ja mahl ei eraldu. Mahlaseid marju ( maasikad, murakad, vaarikad) tuleb väga vähe kuumutada.

Mahl on valmis, kui marjad muutuvad heledaks ja mahla on eraldunud küllaldaselt. Mahl peab olema marjaliigile omase värvusega, selge ja läbipaistev.

Marjade ja puuviljade keedetud segu valada tihedale riidele nõrguma. Segu ei tohi pressida ega segada, sest siis surume viljaliha läbi riide ja tarretis tuleb sogane. Segumahla võib valmistada kokkusegatud marjadest, kuid nende kuumutamise aeg on ühesugune.

Saadud mahl tuleb kohe keeta sest seismisel võib see saastuda mikroobidega.

 

Tarretise keetmine

 

Tarretise keetmiseks valida paksemapõhjaline madal keedunõu. Väikeste koguste keetmine õnnestub paremini.

Ükskõik millistest marjadest või puuviljadest tarretist keeta, suhkru kogus tuleb ikka võtta mahumõõdus võrdne mahla kogusega: 1 L mahla kohta 1L suhkrut ( 1klaas mahla, 1klaas suhkrut). Mahl valada keedunõusse, lasta kiirelt keema tõusta ja kogu aeg segades
iDevide ikoon Mõtisklus
Millised viljad sobivad tarretise keetmiseks?