Köögiviljade klassifikatsioon

Köögiviljandus on majandusharu, mis tegeleb köögiviljade tootmisega.

Köögiviljandus, kui taimekasvatuse üks haru jaguneb avamaaköögiviljanduseks ja katmikköögiviljanduseks. Köögivilanduse eraldiseisva haruna vaadeldakse köögiviljade seemnete kasvatamist.

Eestis loetakse köögiviljade hulka umbes 100 liiki taimi (enamkasvatatavaid 20-30 liiki).

KÖÖGIVILJADE KLASSIFIKATSIOON

BOTAANILINE ISELOOMUSTUS

Köögiviljad jaotatakse bioloogiliste tunnuste põhjal kahte rühma

  • kaheidulehelised – kapsad, porgand, naeris, tomat, paprika, aeduba, hernes, basiilik, piparmünt, aedsalat, petersell jt
  • üheidulehelised – suhkrumais, sibulad, küüslauk, murulauk

Peale õistaimede loetakse köögiviljade hulka ka seeni (nt aedšampinjon, austerservik).

ELUIGA

  1. üheaastased – lillkapsas, spargelkapsas, aedsalat, spinat, kurk, kõrvits, melon, arbuus, tomat, aedhernes, redis, aed-till, kurgirohi, basiilik, koriander jt;
  2. kaheaastased – peakapsad, kaalikas, porgand, naeris, rõigas, söögipeet, petersell, porrulauk, harilik sibul jt;
  3. mitmeaastased – rabarber, murulauk, spargel, mädarõigas, köömen, piparmünt, meliss, liivatee, estragon, leeskputk, pune jt.

TOIDUKS TARVITATAVAD OSAD

  1. leht- ja varsköögiviljad – peakapsad, rooskapsas, nuikapsas, aedsalat, spinat, lehtpeet, salatsibul, hapu oblikas, rabarber, spargel, murulauk, porrulauk jt;
  2. juurviljad – porgand, söögipeet, kaalikas, naeris, redis, rõigas, juurpetersell, seller, pastinaak, mädarõigas, juursigur jt;
  3. viliköögiviljad – kurk, kõrvits, melon, tomat, füüsal, aedhernes, aeduba, põlduba jt;
  4. sibulad – harilik sibul, küüslauk;
  5. õisköögiviljad – lillkapsas, spargelkapsas, artišokk;
  6. mugulviljad – kartul, maapirn e. topinambur;
  7. maitsetaimed – aedtill, aniis, basiilik, melis, salvei, piparmünt, koriander, estragon, piparrohi jt;
  8. seened – aedšampinjon, austerservik.

Selline rühmitamine on tinglik, sest sama taim võib kuuluda erinevatesse rühmadesse vastavalt sellele, mida parasjagu taimest kasutatakse. Nt kuulub sibul nii lehtköögiviljade, kui ka sibulate hulka. Herneid ja ubasid rühmitatakse eraldi kaunviljadeks.

KASVUKOHT

  1. avamaaköögiviljad – kapsad, porgand, söögipeet, sibulad, kurk, kõrvits, rullkõrvits, hernes, uba, pune, majoraan, piparmünt, liivatee, iisop jt;
  2. katmikköögiviljad – kurk, tomat, paprika, baklažaan, füüsal.

SOOJANÕUDLUS

  1. külmakindlad – pärinevad mõõduka kliimaga aladelt. Seemned idanevad alla + 10 kraadi korral, õptimaalne idanemistemperatuur on + 18-25 kraadi. Taluvad lühiajalisi öökülmi tõusmete, istiku ja koristusküpsuse faasis. Külmakindlad on porgand, pastinaak, till, salat, hernes, kapsas, kaalikas, redis, rõigas, naeris, peet, sibul, küüslauk, porrulauk, mitmeaastased köögiviljad.
  2. soojanõudlikud – pärinevad troopilistelt aladelt. Seemned idanevad temperatuuril + 10-15 kraadi juures, optimaalne idanemistemperatuur on +25 – 30 kraadi. Taimed ei talu temperatuuri langust alla 0 kraadi. Mõned liigid hävivad temperatuuril alla + 3 kraadi. Optimaalne kasvutemperatuur on + 20 – 30 kraadi. Soojanõudlikud taimed on kurk, kõrvits melon, arbuus, tomat, paprika, baklažaan, aeduba.

VALGUSNÕUDLUS

  1. valgusnõudlikud – tomat, paprika, baklažaan, kõrvits, kurk, melon, arbuus, hernes, aeduba;
  2. vähem valgusnõudlikud – kapsad, juurviljad, sibulad;
  3. vähenõudlikud valguse suhtes – till, spinat, rabarber.

PÄEVA PIKKUS

Köögiviljataimede üleminek õitsemisfaasi on seotud nõudlusega päeva (öö) pikkuse suhtes:

  1. pikapäevataimed – pärinevad paraskliimavööndist. Lühikese päeva (alla 12 tunni) tingimustes kasvatavad lehti, õitsemine hilineb või puudub. Pika päeva tingimustes (üle 12 tunni) hakkavad õitsema, mis põhjustab juurviljade saagikuse langust. Pikapäevataimed on kapsad, redis, porgand, till, sibulad, hernes, põlduba, salat.
  2. lühipäevataimed – pärinevad troopilistelt aladelt. Õitemise alustamiseks on neil tarvis 10-12 tunnist päeva. Lühipäevataimed on kurk, melon, paprika, aeduba, mais.
  3. fotoperioodiliselt neutraalsed taimed – päeva pikkus ei ole nende taimede kasvuks ja arenguks oluline. Päeva pikkuse suhtes neutraalsed taimed on tomat ja kõrvits.

VEE VAJADUS

  1. niiskuse suhtes nõudlikud – on taimed, kes omastavad mullast vett halvasti, kuid kasutavad seda intensiivselt ja ebasäästlikult. Niiskuse suhtes nõudlikud on kapsas, kaalikas, redis, kurk, salat, till.
  2. suure niiskusnõudlusega  – on taimed, kes omstavad mullast vett halvasti, kuid kasutavad seda säästlikult. Sellised taimed on sibul ja küüslauk. Nemad vajavad enam niiskust kasvuperioodi esimesel poolel.
  3. vähemnõudlikud – on taimed, kes tarbivad vett intensiivselt ja omastavad seda mullast hästi. Taoliseks taimeks on nt söögipeet.
  4. veelgi vähemnõudlikud – on taimed, kes omastavad vett mullast hästi ja kasutavad seda säästlikult. Sellised taimed on porgand, petersell, tomat ja paprika.
  5. vastupidavad niiskusepuuduse suhtes – on taimed, kes on suure imamisvõimega ja tugeva juurestikuga. Nad omastavad vett hästi ja kasutavad säästlikult.. Sellised taimed on arbuus, melon, kõrvits, suhkrumais, aeduba. Neid taimi nimetatakse ka põuakindlatseks.

MULLA VILJAKUS JA TOITAINETE VAJADUS

  1. rohkesti toitaineid vajavad köögiviljad – keskvalmivad ja hilised peakapsad. söögipeet, porgand;
  2. keskmiselt toitaineid vajavad köögiviljad – varajane peakapsas, lillkapsas, tomat, sibul;
  3. vähe toitaineid vajavad köögiviljad – peasalat, kurk, redis, kõikide köögiviljakultuuride istikud.

MULLA HAPPESUS

Kõik köögiviljakultuurid kasvavad ja arenevad paremini neutraalses või nõrgalt happelises mullas.

  1. tundlikud mulla pH suhtes, sobilik pH ei tohiks olla alla 6,0 – kapsad, sibulad, söögipeet, pastinaak, paprika;
  2. keskmise tundlikkusega, pH ei tohiks olla alla 5,5 – kaunviljad, porgand, petersell, baklažaan, kõrvits, kurk;
  3. happelisi muldi taluvad, kasvavad hästi mullas mille pH on kuni 5,0 – rabarber, hapu oblikas, arbuus.

Kartul, tomat ja redis on kasvukeskkonna suhtes vähem nõudlikud. Nad kasvavad ühtviisi hästi nii nõrgalt happelistel kui ka neutraalsetel muldadel.

SUGUKONNAD

  1. ristõielised – kapsad, kaalikas, naeris, rõigas, kress-salat, lehtsinep, mädarõigas
  2. sarikõielised – porgand, petersell, seller, pastinaak, aed-till, aniis, koriander, köömen
  3. maavitsalised – tomat, paprika, baklažaan, kartul
  4. maltsalised – söögipeet, lehtpeet, spinat
  5. kõrvitsalised – kurk, kõrvits, melon , arbuus, rullkõrvits, patisson
  6. liblikõielised – aedhernes, aeduba, põlduba
  7. korvõielised – aedsalat, mustjuur, salatsigur, juursigur, artišokk, endiivia, estragon
  8. liilialised – harilik sibul, talisibul, küüslauk, porrulauk, murulauk, spargel
  9. tatralised – rabarber, hapu oblikas
  10. huulõielised – iisop, basiilik, majoraan, piparrohi, meliss, piparmünt, aedsalvei
  11. karelehelised – kurgirohi
  12. portulakilised – aedportulak
  13. kõrrelised – suhkrumais

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *