Puhastamine

Taimi tuleb aeg-ajalt tolmust puhastada. Tolmuga kaetud taimed on inetud, samuti ei jõua valgus tolmu all olevate lehtedeni, õhulõhed ummistuvad ning taimede normaalne elutegevus on häiritud. Samuti hakkavad hooletusse jäetud taimedel hõlpsasti arenema mitmesugused kahjurid ja haigused. 

Kummiviigipuu puhastamine niiske lapiga. Allikas: https://www.bayeradvanced.com/articles/how-to-clean-your-houseplants

Esmalt eemaldatakse lehtedelt tolm kuiva lapiga, seejärel tõmmatakse lehtede pealmised ja lumised küljed üle niiske lapiga. Puhastamiseks kasutatav vesi peab olema toatemperatuuril . Võimalike kahjurite tõrjeks võib vee hulka lisada 1 liitri vee kohta 5 grammi rohelist seep “RS”. Taimelehtede puhastamisel vältida seebivahu sattumist mullale, sest see on juurtele kahjulik. Mõne tunni möödudes või ka järgmisel päeval tuleb taimede lehed veelkord puhta veega nn üle pesta. Roheline seep “RS” võib ummistada õhulõhed. Suurematel taimedel pestakse ka tüve ja oksi. Piserdamine puhastamisena ei toimi. 

 

Tugevaid lehti võib pärast pesemist veel kuiva lapiga üle pühkida. Nii ei jää lehtedele veetilkasid ning lehed hakkavad läikima. 
Tülikam on puhastada väikeste lehtedega taimi (nt mürt). Sellistel taimedel ei saa lehti ühe kaupa puhastada. Sellisel juhul võib taime tagurpidi pöörata ja puhastatav osa nt veeämbris puhastada. 

Kaktuse puhastamine pintsliga. Allikas: http://www.desertplantsofavalon.com/how-to-keep-your-cacti-and-succulents-clean/

Õrnade ja karvaste lehtedega taimi (nt säntpoolia, kuningbegoonia jt) veega ei puhastata. Sellistelt taimedelt eemaldatakse tolm puhumise teel või väikse pintsli abil. Samu meetodeid saab kasutada ka kaktusete puhastamisel.

 

 

 

Talvel pestakse taimi hommikul või päeval, et lehestik jõuaks õhtuks ära kuivada.
Enne pesemist/ puhastamist eemaldatakse taimelt kõik koltunud ja kuivanud lehed ning närbunud õied. Aeg-ajalt tasub puhastada ka potte ja potialuseid. 
Taimede puhastamine tuleb ette võtta vähemalt kord kuus.