Eelmise küsimusega jõudsime tomatikonservideni.
Üks armastatumaid tomatist valmistatud tooteid on ketšup.
Sõna “ketšup” arvatakse pärit olema kas Hiinast või Indoneesiast. 17. sajandil tõid hollandi ja briti meremehed sealtkandist soolast kastet, mida kutsuti „ketsiap´iks“. Tomatitega polnud tollel kastmel aga mingit pistmist. Esimene teadaolev tomatiketšupi retsept on pärit aastast 1812 USA-st.
Küsimus: Millest valmistati ketšupit enne, kui seda hakati tegema tomatitest?
ISE KÜSIME, ISE VASTAME: 18. sajandi keskel oli ketšup juba väga levinud ning tuntud olid kolm põhitüüpi: seene-, pähkli- ja kalaketšup.
Veel varem on ketšupit tehtud aga sojaubadest, kreeka pähklitest, austritest, rannakarpidest, aedubadest, anšoovistest, šalottidest, …
Lisakomponentideks on olnud äädikas, valge vein, maitseained (nelk, ingver, oganui, muskaatpähkel, pipar), küüslauk, sidrunikoor, …
Seega on kõik laekunud vastused õiged! KIIDAME ja KUMMARDAME :)! Küllap jõudsid paljud välja ka sellele internetilehele, millele nüüd viitame: ketšupi ajaloost.
Täna meile tuntud ketšup sisaldab tomatite kõrval äädikat, soola, vürtse, sibulat, sellerit ja tervelt 20% suhkrut!